Med ROFI-Centret som ramme for Storbritanniens landshold


Storbritanniens kvindelandshold i håndbold har været på en uges træningslejr i ROFI-Centret som forberedelse til kvalifikation til VM

Håndbold fylder som sportsgren ikke ret meget i Storbritannien (England, Skotland, Wales og Nordirland). Slet ikke nationalt tilnærmelsesvis så meget som i Danmark, hvor håndbold er en af de allerstørste sportsgrene, og heller ikke i lokalt perspektiv hos briterne i forhold til f.eks. en forholdsvis lille by som Ringkøbing, hvor damehåndbold er med på allerøverste hylde.

Men nu har Storbritanniens damelandshold i håndbold på helt tæt hold fået et indblik i, hvor meget håndbold fylder i Danmark og i Ringkøbing, og ikke mindst de faciliteter og rammer, der er til rådighed for bl.a. håndbold i ROFI-Centret. I den sidste uge i september 2025 har spillere, trænere og ledere på det britiske damelandshold været på træningslejr i ROFI-Centret.

Med Jesper Holmris
som ”mellemmand”

Når det netop blev ROFI-Centret, at briterne valgte til deres træningslejr, skyldes det i høj grad træneren for Ringkøbing Håndbolds ligadamehold, Jesper Holmris. Det fortæller træneren for Storbritanniens landshold, Mark Hawkins.

- Vi lærte hinanden at kende, da Jesper op til OL i London i 2012 var træner for det britiske landshold. På samme tidspunkt spillede jeg på det britiske herrelandshold. I 2018-2019 stod Jesper i spidsen for det kinesiske landshold, og da var jeg hans assistenttræner. Jesper er også min rigtig gode ven. Da vi var på jagt efter et sted i Danmark til vores træningslejr, var det helt naturligt at følge Jespers råd om at lægge billet ind på ROFI-Centret. Det råd har vi været rigtig glade for, understreger Mark Hawkins torsdag 26. september, da vi inden eftermiddagstræningen mødte ham og holdet i Green Sports Arena.

Et meget ungt hold

Mark og hans team bruger især træningslejren i ROFI-Centret som forberedelse til kvalifikationsrunden til VM i 2025. I oktober skal briterne møde Grækenland og Litauen. Går de videre derfra, skal de møde et af de noget bedre hold i kvalifikationen.

- Vi har et meget ungt hold med spillere, der for første gang er med på dette niveau, og som skal modnes og udvikles i de næste 2-3 år. Jeg tror i hvert fald, at vi har en chance for at komme videre fra kvalifikationskampene mod Grækenland og Litauen, siger Mark Hawkins.

Spillerne på det britiske landshold er en blanding af spillere, der træner og spiller mere eller mindre professionelt, og spillere, der slet ikke har håndbold som fuldtids beskæftigelse.

- Otte-ni af spillerne træner hver dag i tilknytning til deres skole eller universitet. Andre otte-ni på landsholdet spiller i klubber på forskelligt niveau i Europa – en i Silkeborg-Voel i Danmark, fem i Norge, en i Schweiz, en i Tyskland og en i Frankrig. En del af dem har dobbelt statsborgerskab i den forstand, at en af deres forældre er født i Storbritannien, fortæller Mark.

Perfekte – og også
motiverende rammer

Han betegner rammerne for træningslejren i ROFI-Centret som helt perfekte:

- For det første er faciliteterne her i centret helt i top. Vi kan træne, spise og overnatte under samme tag med kort afstand til det hele. Det kan ikke være bedre. I England har vi ikke ret mange idrætshaller. Og dem, der er, er for det meste bygget til især basketball. Derfor er det både svært og dyrt for håndboldsporten at få tider i hallerne.

- For det andet er det en stor inspiration og motivation for vores unge spillere at være her og træne i rammer, hvor et hold, der kan begå sig i Danmarks bedste håndboldliga, har deres dagligdag, og hvor der hænger billeder af det lokale holds spillere på væggene. Det viser, at selv om man er et hold i en forholdsvis lille by, kan man godt begå sig blandt det bedste. Vores unge spillere motiveres til at se mulighederne, hvis de udvikler sig og satser hårdt på at blive bedre, understreger Mark Hawkins.

 

  Det unge britiske damelandshold, trænere og ledere sammen i Green Sports Arena, hvor de har trænet i en lille uges tid under deres ophold i ROFI-Centret. 
Træneren for briternes damelandshold, Mark Hawkins, der også tidligere har været spiller på deres herrelandshold.  
 

Træneren for Ringkøbing Håndbolds dameligahold, Jesper Holmris, der har været ”mellemmand” i kontakten mellem briterne og ROFI-Centret.
Foto: Søren Palmelund